Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για ΟινούσσεςΦθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Οινούσσες

Αυτό το καλοκαίρι κάντε τη διαφορά: Ταξιδέψτε με τα πιο φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια για Οινούσσες. Ζήστε ξεχωριστές διακοπές με ηρεμία, καλή φιλοξενία, σπιτικά γεύματα σε έναν τόπο σχετικά μακρινό πλην όμως απαλλαγμένο από την τουριστική εμπορευματοποίηση. Οι Οινούσσες είναι στην πραγματικότητα ένα σύμπλεγμα από εννέα νησάκια: Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, η Οινούσα ή Αιγνούσα χάρισε στο γκρουπ νησίδων το όνομα τους. Βρίσκονται μεταξύ Χίου και Μικρασιατικών παραλίων (Τσεσμέ). Εικάζεται, ότι η ονομασία Οινούσσες προέρχεται από τη λέξη «οίνος» και σχετίζεται με τα εκλεκτά αμπέλια, που καλλιεργούνταν στο νησί. Πάντως είναι σίγουρο ότι στις Οινούσσες θα χαλαρώσετε, καθώς δε θα χρειαστείτε για τις μετακινήσεις όχημα, οι διαδρομές άλλωστε είναι κοντινές και ευχάριστες. Το νησί αποτελεί τόπος πρωτοπορίας καθώς από αυτό εφόρμησαν επιχειρηματικά κατοπινοί εφοπλιστές, καραβοκύρηδες και ναυτικοί. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι Οινούσσες αποτελούν ισχυρό σύμβολο της ναυτοσύνης και φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες Σχολές Εμπορικής Ναυτιλίας στην Ελλάδα.

Όπως θα προσεγγίζετε το νησί, θα σας υποδέχεται το μπρούντζινο άγαλμα της γοργόνας. Ο οικισμός διαθέτει υπέροχα σπίτια και διώροφα αρχοντικά καπετανόσπιτα με κεραμίδια, πόρτες και παράθυρα βαμμένα σε έντονα χρώματα και ανθοστόλιστες αυλές. Το λιμάνι βρίσκεται σε έναν ήρεμο όρμο, που τον προφυλάσσει από τα μελτέμια το καλυμμένο με πλούσια βλάστηση Πατερόνησο. Με το που θα πατήσετε το πόδι σας στις Οινούσσες, θ’ αντικρίσετε το Δημαρχείο και την πλατεία του Αφανούς Ναύτη. Τα ανηφορικά πλακόστρωτα δρομάκια οδηγούν στο ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχου του νησιού. Αξίζει να τον επισκεφθείτε, καθώς η διακόσμηση του είναι εντυπωσιακή, με περίτεχνες αγιογραφίες και πολυάριθμα τάματα ναυτικών.

Πληροφορίες λιμανιού Οινουσσών

Μοναδικός τρόπος πρόσβασης στις Οινούσσες είναι από τη Χίο. Η πρώτη επιλογή είναι η μετάβαση από το κεντρικό λιμάνι της Χίου. Το τοπικό δρομολόγιο πραγματοποιείται με συμβατικό πλοίο που δρομολογείται από το «Σύλλογο Φίλων Οινουσσών». Τα δρομολόγια είναι καθημερινά και κατά τη θερινή περίοδο αυξάνονται, προκειμένου να καλύψουν τη ζήτηση. Στη Χίο μπορείτε να φτάσετε από τον Πειραιά, το Λαύριο, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, δηλαδή τη Μυτιλήνη, τη Λήμνο και τα Ψαρά. Ταξιδέψτε με τις προσφορές και τα φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια για Χίο με τις εταιρείες Nel Lines, Blue Star Ferries και Hellenic Seaways. Το πλοίο European Express της Nel Lines ξεκινά από τον Πειραιά και πραγματοποιεί απευθείας δρομολόγια στη Χίο. Κατόπιν συνεχίζει τη διαδρομή του για Μυτιλήνη, Λήμνο και Καβάλα, απ’ όπου παίρνει τον αντίστροφο ακτοπλοϊκό δρόμο. Το πλοίο Aqua Maria (επίσης της Nel Lines) αναχωρεί από το Λαύριο με προορισμό τη Χίο (Μεστά) και τα Ψαρά. Η Nel με το πλοίο «Θεόφιλος», το οποίο εκκινεί από την Καβάλα, συνδέει τη Χίο και με τη Λήμνο, τη Μυτιλήνη, το Βαθύ και το Καρλόβασι (τα λιμάνια της Σάμου), τον Άγιο Κήρυκο (Ικαρία) με τελικό προορισμό τον Πειραιά. Όλα αυτά τα δρομολόγια προσφέρουν μια έξοχη ευκαιρία για εκτεταμένες διακοπές με συνδυασμό επισκέψεων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Επιλέξτε το σύγχρονο συμβατικό πλοίο «Νήσος Χίος» της Hellenic Seaways, το οποίο αναχωρεί καθημερινά από τον Πειραιά με προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Ταξιδέψτε αντίστοιχα με το Blue Star Patmos της Blue Star Ferries, το οποίο πραγματοποιεί το ίδιο ακριβώς δρομολόγιο. Από το κεντρικό λιμάνι της Χίου προσεγγίστε τις Οινούσσες σε μόλις πενήντα λεπτά, ή επιλέξτε τον παραθαλάσσιο οικισμό Λαγκάδα της Χίου, απ’ όπου αναχωρούν τακτικά τουριστικά καραβάκια για τις κοντινές Οινούσσες πραγματοποιώντας ημερήσιες εκδρομές.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Οινούσσες με το petas.gr

Ο Αύγουστος ακόμα και για τις Οινούσσες είναι μια κάθε άλλο παρά ήσυχη περίοδος, καθώς την επισκέπτονται οι μετανάστες, που την έχουν αφήσει για να μείνουν στην Αθήνα, την Αμερική, την Αυστραλία και όπου αλλού κατοικεί ο ελληνισμός της διασποράς. Προτείνουμε επομένως ως ιδανικούς μήνες διακοπών στις Οινούσσες τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και το Σεπτέμβρη. Τότε είναι που θα περιηγηθείτε στο νησί με ηρεμία και θα χαλαρώσετε στις γύρω παραλίες: στον Απήγανο, την καλύτερη παραλία του νησιού, που απέχει μόλις δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό, στο Κάστρο, τη Φώκια, αλλά και στις ακτές Ζέπαγα, Μπιλάλη και Χατζαλή. Το οδικό δίκτυο των Οινουσσών μπορεί να μην ξεπερνά συνολικά τα 25 χιλιόμετρα, αλλά προσφέρει οδική πρόσβαση σε όλες τις παραλίες πλην μιας, η οποία προσεγγίζεται με στρωτό χωματόδρομο (στην ανατολική πλευρά του νησιού). Η βόρεια πλευρά, που βρίσκεται απένταντι από τα Μικρασιατικά παράλια, προσφέρεται για ψαροντούφεκο και περιπετειώδες κολύμπι καθώς είναι πιο απόκρημνη. Από το μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ξεκινά μια σειρά από δαντελωτές ακτές, ιδανικές για βουτιές σε ήρεμα νερά, μια και αυτή η πλευρά είναι καλά προφυλαγμένη από τους ανέμους. Αν σας ελκύει το υποβρύχιο ψάρεμα, πάρτε τα σύνεργά σας και κατευθυνθείτε προς τους όρμους Μάρμαρο, Καμπί (στ’ ανατολικά) ή στην παραλία Ψαθόφυλλο (στα βόρεια). Είναι βέβαιο ότι θα έχετε καλή ψαριά καθώς οι Οινούσσες έχουν τη φήμη ενός τόπου με αφθονία χταποδιών και άλλων ψαρικών στα ύδατα τους. Έτσι, και στις τοπικές ταβέρνες τιμήστε ιδιαίτερα τους μεζέδες όπου τα θαλασσινά έχουν τον κύριο λόγο. Δοκιμάστε επίσης ντόπιο μαστέλο και χειροποίητα ζυμαρικά. Προτείνουμε τέλος, επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει εξαιρετικά εκθέματα όπως ομοιώματα πλοίων από την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων, ναυτικά όργανα, φωτογραφίες εποχής, όπλα και αξιόλογους ζωγραφικούς πίνακες. Καθώς τα καταλύματα του νησιού είναι λιγοστά, μεριμνήστε εγκαίρως για τη διαμονή σας. Μ’ αυτό τον τρόπο έχετε πολλές πιθανότητες να εντοπίσετε και προσφορές με πολύ φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια για Οινούσσες.