Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για ΨαράΦθηνά ακτοπλοικά εισιτήρια για Ψαρά

Αφιερώστε ένα καλοκαίρι στην εξερεύνηση μικρών αιγαιοπελαγίτικων παραδείσων. Ταξιδέψτε με τα πιο φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια για Ψαρά. Μόλις σαράντα τέσσερα ναυτικά μίλια χωρίζουν τα Ψαρά από τη Χίο, με την οποία και συνδέονται ακτοπλοϊκά σε καθημερινή βάση.

Tο ιστορικό αυτό νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου δεν απαριθμεί πάνω από πεντακόσιους κατοίκους, που διαμένουν στον ένα και μοναδικό οικισμό του τόπου. Σπουδαίο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων κατά την επανάσταση του 1821, έχουν υμνηθεί σε διαχρονικά ποιήματα και διατηρούν έκτοτε αίγλη, που αντλείται από τα κατορθώματα ψαριανών αγωνιστών όπως ο Κωνσταντίνος Κανάρης και επιχειρηματιών όπως ο Βαρβάκης. Στα Ψαρά θα βρείτε ηρεμία, καλό φαγητό και ζεστή φιλοξενία. Αν και η έκταση του νησιού είναι μόλις σαράντα δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα, οι επιλογές σας για κολύμπι είναι πολλαπλές: στα ανατολικά του οικισμού θα εντοπίσετε την πιο γνωστή και δημοφιλή παραλία, ονόματι Κατσούνης. Συνδυάζει άμμο με ρηχά νερά. Εκεί, το παλιό παραλιακό νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε εστιατόριο με φρέσκους μεζέδες. Σ' αυτή την παραλία φιλοξενείται κάθε καλοκαίρι και το τουρνουά beach volley. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ο κολπίσκος της Αγίας Κυριακής για όσους αναζητούν περισσότερη ηρεμία. Κατευθυνθείτε προς τη νότια πλευρά των Ψαρών. Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τον οικισμό θα κολυμπήσετε στα βαθυγάλανα, πεντακάθαρα νερά στα Λαζαρέττα. Τα αμμώδη Λαζαρέττα διαδέχεται η βοτσαλωτή παραλία του Κάτω Γυαλού, απ’ όπου διαφαίνονται τα Αντίψαρα. Η Λήμνος είναι μία πλαζ που συνδυάζει άμμο με βότσαλο, ενώ η Λάκκα, στα δυτικά, είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες των Ψαρών. Αμέσως μετά τη Λάκκα εκτείνεται το Αρχοντίκι: διαυγή νερά, πανέμορφο τοπίο, άμμος και βότσαλα. Κολυμπήστε επίσης και στην παραλία του Φτελίου, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον οικισμό.

Πληροφορίες λιμανιού Ψαρών

Η πρόσβαση στο λιμάνι των Ψαρών γίνεται είτε με τοπικό απευθείας δρομολόγιο από τη Χίο, είτε με επίσης απευθείας δρομολόγιο από το Λαύριο. Η απόσταση μεταξύ Χίου και Ψαρών είναι τρεις ώρες και δεκαπέντε λεπτά, ενώ αντίστοιχα από το Λαύριο το ταξίδι διαρκεί περίπου επτά ώρες. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να συνδυάσετε επίσκεψη σε όσα περισσότερα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου μπορείτε, αυτό εύκολα επιτυγχάνεται, καθώς οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Hellenic Seaways, Nel Lines και Blue Star Ferries πραγματοποιούν εναλλάξ καθημερινά δρομολόγια στη γραμμή Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη. Ο έντονος ανταγωνισμός στα δρομολόγια του βορειοανατολικού Αιγαίου ωθεί τις εταιρείες να δημοσιεύουν σε τακτά χρονικά διαστήματα προσφορές για φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια ακόμα και το καλοκαίρι. Φυσικά, διατίθενται και οι πάγιες προσφορές, που αφορούν σε φοιτητές, παιδιά ως δέκα ετών, πολύτεκνους, συνταξιούχους ΝΑΤ κ.α. Τα δε παιδιά μέχρι και πέντε ετών ταξιδεύουν στην οικονομική θέση με εισιτήρια μηδενικής αξίας.

Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Hellenic Seaways και Blue Star Ferries δραστηριοποιούνται στο σκέλος Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη με υπερσύγχρονα πλοία. Τα «Νήσος Χίος» και Blue Star Patmos διαθέτουν διαδοχικά σαλόνια με αριθμημένα καθίσματα αεροπορικού τύπου, καμπίνες για τη φιλοξενία ενός, δύο, τριών ή και τεσσάρων επιβατών, καθώς και κυλικεία, εστιατόρια και καταστήματα. Η απόσταση μεταξύ Πειραιά και Χίου διανύεται σε περίπου οκτώ ώρες. Η Nel Lines παρ’ ότι δε διαθέτει τόσο σύγχρονο στόλο συγκριτικά με τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν παρουσία στο βορειοανατολικό Αιγαίο, κυριαρχεί από ακτοπλοϊκής άποψης στην ευρύτερη περιοχή, προσφέροντας επιλογές για μετάβαση στη Χίο και στη Μυτιλήνη, όχι μόνο από τον Πειραιά, αλλά και από την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και το Λαύριο. Συνδέει ακόμα και το λιμάνι των Μεστών Χίου με τα Ψαρά, καθώς και τη Χίο, τη Μυτιλήνη με τη Λήμνο, το Βαθύ, το Καρλόβασι (Σάμος), τον Άγιο Κήρυκο (Ικαρία) κ.α. Συγκεκριμένα, στη γραμμή Λαύριο-Ψαρά-Μεστά Χίου δρομολογείται το Aqua Maria, στο σκέλος Πειραιάς-Χίος-Μυτιλήνη (Λέσβος)-Λήμνος-Καβάλα ταξιδεύει το European Express, ενώ από βόρεια Ελλάδα αναχωρούν προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και με το πλοίο «Θεόφιλος».

Ακτοπλοικά εισιτήρια για Ψαρά με το petas.gr

Ο οικισμός των Ψαρών, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά προσφέροντας μοναδική θέα στο πέλαγος. Τα σπίτια είναι ομοιόμορφα, σε τυπικό αρχιτεκτονικό στυλ της ευρύτερης νησιωτικής περιοχής, δηλαδή άσπρα με κόκκινα κεραμίδια. Ανάμεσα στα οικοδομήματα εξέχουσα θέση κατέχει η επισκέψιμη για τον ταξιδιώτη οικία του ήρωα της επανάστασης του ’21 Κωνσταντίνου Κανάρη. Το νησί κατά κύριο λόγο είναι ορεινό και άγονο. Τα Ψαρά περιβάλλονται από ακατοίκητα νησάκια με σχεδόν απάτητες, άρα υπέροχες και καθαρές παραλίες. Νοικιάστε ένα μικρό σκάφος και κατευθυνθείτε για κολύμπι και βουτιές στο Πρασονήσι, στο Δασκαλιό και στα Νησόπουλα, από τα οποία το μεγαλύτερο είναι τα Αντίψαρα. Ανεβείτε τα εξήντα σκαλοπάτια για να φτάσετε στο μεγαλόπρεπο ναό του Αγίου Νικολάου, του προστάτη των ναυτικών. Η περίφημη «Μαύρη Ράχη» των Ψαρών βρίσκεται στο νότιο άκρο του Παλαιοκάστρου, της χερσονήσου, που εκτείνεται στη δυτική πλευρά του λιμανιού. Εκεί, εκτός από την εκπληκτική θέα, θα αντικρίσετε δύο ναούς, που φιλοξενούνται σε ένα κτίσμα και απομεινάρια από τείχη, που καταμαρτυρούν τη θρυλική μάχη των 120 ντόπιων αγωνιστών της επανάστασης του 1821 ενάντια στους Τούρκους. Η μάχη που έλαβε χώρα το 1824 τερματίστηκε άδοξα για τους Ψαριανούς αγωνιστές, οι οποίοι βλέποντας την αρνητική γι’ αυτούς έκβαση, αυτοπυρπολήθηκαν. Όταν ο καιρός είναι καλός συνίσταται στους επισκέπτες να πηγαίνουν στο μοναστήρι της Παναγίας για ν’ αγναντέψουν το αιγαιοπελαγίτικο μεγαλείο της φύσης μέχρι εκεί που φτάνει η ματιά, προς τη Σκύρο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο ή ακόμα και το Άγιο Όρος. Κατά την παραμονή σας στα Ψαρά, δοκιμάστε τοπικά πιάτα, όπως γεμιστό κατσικάκι, αστακομακαρονάδες, φρέσκα ψάρια και νοστιμιές με βάση τη μυζήθρα και το θυμαρίσιο μέλι. Γευθείτε επίσης το ξακουστό άσπρο γλυκό ή γλυκό του γάμου. Βρεθείτε με τα πιο φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια για Ψαρά στον ιστορικό αυτό τόπο και ζήστε ένα αξέχαστο καλοκαίρι. Αν ταξιδέψετε προς τα εκεί τον Ιούνιο, φροντίστε να παραβρεθείτε στις επετειακές εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου για να τιμηθεί το ολοκαύτωμα της Μαύρης Ράχης.