Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για ΔήλοΦθηνά ακτοπλοικά εισιτήρια για Δήλο

Ίσως από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (τουλάχιστον στην Ελλάδα) μαζί με την Κνωσό, τους Δελφούς, την Επίδαυρο και τη Βεργίνα, αιώνια όμως «καταδικασμένη»στη σύγχρονη σκιά της κοσμοπολίτισσας Μυκόνου, η Δήλος αξίζει την προσοχή σας και την άμεση επίσκεψη σας με ακτοπλοικα εισητηρια από Τήνο, Νάξο και φυσικά Μύκονο!

Ο μύθος θέλει το ιερό αυτό νησί ν’ αποτέλεσε καταφύγιο για τη Λητώ, όταν καταδιωκόμενη από τη μανία της θεάς Ήρας, αναζητούσε ασφαλές μέρος για να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Τότε ήταν που ο Ποσειδώνας ακινητοποίησε τη Δήλο μετατρέποντας τη από πλεούμενο σε νήσο. Έκτοτε καθιερώθηκε ως ιερός χώρος, όπου λατρευόταν ο θεός του φωτός Απόλλωνας σε μεγαλόπρεπο ναό. Ιστορικά, η Δήλος είναι γνωστό ότι κατοικείται από το 2.500 προ Χριστού. Κάρες, Μυκηναίοι, Ίωνες, Πέρσες, Μακεδόνες, Ρωμαίοι, άφησαν διαδοχικά το στίγμα τους στη Δήλο, που αποτέλεσε όχι μόνο ισχυρό θρησκευτικό κέντρο της αρχαιότητας, αλλά και υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης με έντονη εμπορική δραστηριότητα. Το 1873 η Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ήρθε για να βγάλει τη Δήλο από την αφάνεια και να χαρίσει στο παγκόσμιο κοινό μια αρχαία πολιτεία γεμάτη πολύτιμα έργα τέχνης, τα οποία ακόμα ανακαλύπτονται καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται μέχρι και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Πληροφορίες λιμανιού Δήλου

Τα δρομολόγια για τη Δήλο είναι σε άμεση συνάρτηση με τα ωράρια του αρχαιολογικού χώρου μια και στο νησί δεν επιτρέπεται η διανυκτέρευση, ούτε η διαμονή πέραν και εκτός των ωρών λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η Δήλος, όσο και η διπλανή Ρήνεια τελούν υπό την εποπτεία και προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Όλες τις μέρες πλην της δευτέρας, καραβάκια αναχωρούν από το λιμάνι της Μυκόνου (συγκεκριμένα από το λιμανάκι που βρίσκεται στην παραλία της Χώρας του νησιού, απέναντι από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου). Οι αναχωρήσεις είναι πρωινές, γι' αυτό συνιστούμε αν είστε αποφασισμένοι να επισκεφθείτε τη Δήλο να μην ξενυχτίσετε το προηγούμενο βράδυ στην περίφημη «Μικρή Βενετία» (Αλευκάντρα), στο Cavo Paradiso ή σε άλλα γνωστά clubs & bars της Μυκόνου.

Τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται δρομολόγια και από άλλα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Νάξος και η Τήνος, όμως παρ’ όλη την εγγύτητα μεταξύ όλων αυτών των νησιών, πολλές φορές τα πλοιάρια δεν αναχωρούν λόγω κακών καιρικών συνθηκών με πολλά μποφόρ. Σε περίπτωση που τα κύματα σας φέρνουν ναυτία, ας είστε προετοιμασμένοι καθώς τα τοπικά θαλάσσια ρεύματα και τα χαρακτηριστικά καλοκαιρινά κυκλαδίτικα μελτέμια σπάνια μας χαρίζουν ήρεμο ταξίδι. Οι ώρες αναχώρησης από τη Μύκονο είναι στις 09:00, 10:00 και 11:00, ενώ οι επιστροφές γίνονται στις 12:00, 13:30 και 15:00. Επιπλέον πληροφορίες για τα ωράρια και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Δήλο μπορείτε ν’ αναζητάτε και επί τόπου, στο λιμεναρχείο της Μυκόνου, που βρίσκεται στο Γιαλό. Η πρόσβαση στη Μύκονο ως γνωστόν είναι ποικίλη και εύκολη, τόσο με αεροπορικά εισιτήρια, όσο και με ακτοπλοϊκά από Πειραιά και Ραφήνα. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες Blue Star Ferries, Hellenic Seaways, Sea Jets, Aegeon Pelagos, Cyclades Fast Ferries, Agoudimos Lines, Golden Star Ferries κ.α. δραστηριοποιούνται στις γραμμές του Πειραιά & Ραφήνας προς Μύκονο καθώς και σε τοπικά δρομολόγια μεταξύ Μυκόνου και άλλων νησιών στις Κυκλάδες (Πάρος, Νάξος, Σύρος, Ικαρία, Σάμος, Σαντορίνη, Ίος, Ηράκλειο κτλ). Ο ισχυρός ανταγωνισμός και η υψηλή ζήτηση φέρνουν εκ μέρους των ακτοπλοϊκών εταιρειών και προσφορές, ή ευκαιρίες για φθηνά ακτοπλοϊκά εισιτήρια, πέραν των καθιερωμένων όπως η φοιτητική, παιδική, βρεφική και άλλες εκπτώσεις.

Ακτοπλοικά εισιτήρια για Δήλο με το petas.gr

Μία τυπική ξενάγηση που γίνεται από επίσημα εξουσιοδοτημένο ξεναγό (θα τους βρείτε να σας περιμένουν στα εκδοτήρια εισιτηρίων για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο) διαρκεί τρεις ώρες. Λέγεται όμως ότι χρειάζονται πολλές περισσότερες για να δει κανείς με προσοχή όλα τα σπουδαία ευρήματα από οργανωμένους οικισμούς της αρχαιότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίσκεψη σας στη Δήλο είναι το καπέλο και γενικότερα η αντηλιακή προστασία, προκειμένου η περιήγηση σας στους ναούς να είναι ασφαλής και άνετη. Δώστε ιδιαίτερη βάση στο Ναό των Δηλίων (ή Μέγας Ναός, αφιερωμένος στον Απόλλωνα), στο δωρικό Ναό της Ήρας, στην Οικία του Διονύσου και στα διάσημα μαρμάρινα λιοντάρια, αφιέρωμα των Ναξίων στα τέλη του 7ου αιώνα προ Χριστού. Όσο δύσκολο κι αν είναι να τηρήσετε πρόγραμμα στις διακοπές σας, η έκδοση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για Μύκονο και Δήλο επιβάλλεται, καθώς πρόκειται για το μοναδικό συνδυασμό των πιο περιζήτητων νησιών για τουριστικούς και αρχαιολογικούς λόγους.