Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για ΦολέγανδροΦθηνά ακτοπλοικά εισιτήρια για Φολέγανδρο

Η Φολέγανδρος είναι ένας από τους ανερχόμενους ταξιδιωτικούς προορισμούς τα τελευταία χρόνια. «Ανακαλύφθηκε» δε πρόσφατα και από τους επισκέπτες, που αναζητούν πολυτέλεια στις διακοπές τους, εξ’ ου και ανεγέρθηκαν τάχιστα ξενοδοχεία τύπου “boutique” με εξεζητημένη διακόσμηση, πισίνα και παροχές υψηλών προδιαγραφών. Δυστυχώς ή ευτυχώς όπου συρρέει κόσμος, αλλοιώνονται μοιραία και κάποια από τα παραδοσιακά στοιχεία του προορισμού (στην περίπτωση της Φολεγάνδρου τα περίφημα πέτρινα μονοπάτια της) γι’ αυτό προτείνουμε να σπεύσετε προς εξερεύνηση της απίθανης ομορφιάς του κυκλαδίτικου αυτού νησιού με τα πιο φθηνα ακτοπλοικα εισητηρια από Πειραιά.

Έλαβε το όνομά της από το γιο του βασιλιά Μίνωα, Φολέγανδρο. Διαθέτει καθαρά νερά που παίρνουν το χρώμα τους από την καταπράσινη πέτρα του βυθού. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε μια σειρά από παραλίες με εύκολη πρόσβαση: Βάρδια, Κάτεργο, Αγκάλη, Άγιος Γεώργιος, Σερφιώτικο, Χοχλίδια και άλλες με πιο «εναλλακτική» πρόσβαση δηλαδή μέσω μονοπατιών, καϊκιών ή ακόμα και με γαϊδουράκια: Αμπέλι, Άγιος Νικόλαος. Στη Χώρα της Φολεγάνδρου τα πλακόστρωτα σοκάκια διαδέχονται τις πλατείες και τα σπίτια με τις ευωδιαστές αυλές με αποκορύφωμα το Κάστρο, που διαθέτει πλούσια ιστορία και πανοραμική θέα (ιδιαίτερα στη βόρεια πλευρά, από την πλατεία Πούντας). Ξενυχτίστε στη χώρα πίνοντας σπιτική ρακή στις πλατείες Πιάτσας και Ντουνάβηδων, αλλά μην το παρακάνετε, γιατί σας περιμένουν 20 χιλιόμετρα παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών, που χαρακτηρίζουν τόσο έντονα την ύπαιθρό της Φολεγάνδρου και αποτελούν μοναδική πολιτιστική-ιστορική-περιβαλλοντική κληρονομιά. Παραθέτουμε ενδεικτικά τις διαδρομές: Χώρα-Σταυρός-Χριστός-Φηρά-Αγκάλη & Άνω Μεριά-Άγιος Ανδρέας-Άγιος Γεώργιος-Λυγαριά-Ζωοδόχος Πηγή.

Πληροφορίες λιμανιού Φολεγάνδρου

Το λιμάνι της Φολεγάνδρου ονομάζεται Καραβοστάσης και διαθέτει ήσυχες παραλίες, ξενοδοχεία, μπαρ και εστιατόρια. Στο μόλο του Καραβοστάση βρίσκεται η αφετηρία του λεωφορείου που πραγματοποιεί δρομολόγια προς τη Χώρα. Από τον Καραβοστάση ξεκινούν και καραβάκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στις παραλίες του νησιού. Το λιμάνι της Φολεγάνδρου συνδέεται με τον Πειραιά αλλά και με άλλα νησιά των Κυκλάδων μέσω τοπικών δρομολογίων, κυρίως του πλοίου "Άρτεμις" της εταιρίας ANEK LINES. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Φολέγανδρο βρίσκετε μέσω της online μηχανής αναζήτησης του petas.gr και με τις εταιρίες Ventouris Sea Lines, Aegean Speed Lines, LANE και Sea Jets. Η διάρκεια του ταξιδιού από τον Πειραιά είναι έξι ώρες περίπου με συμβατικό πλοίο και τρεις ώρες & σαράντα λεπτά με ταχύπλοο. Τα πλοία που αναχωρούν από Πειραιά, πραγματοποιούν ενδιάμεσες επιβιβάσεις και αποβιβάσεις σε λιμάνια των Κυκλάδων. Έτσι λοιπόν, τα δρομολόγια των συμβατικών πλοίων "Άγιος Γεώργιος", "Βιτσέντζος Κορνάρος" και των καταμαράν Speedrunner και Superjet αντίστοιχα, συνδέουν τη Φολέγανδρο με τη Νάξο, τη Μύκονο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, τη Σύρο, τη Μήλο, τη Σαντορίνη, την Ίο, αλλά και με μικρότερα νησιά όπως η Ανάφη, η Σίκινος και η Κίμωλος, δημιουργώντας στους ταξιδιώτες την ευκαιρία να οργανώσουν τη μίνι "κρουαζιέρα" της αρεσκείας τους στα νησιά των Κυκλάδων.

Η ιστορική κληρονομιά που έχει να επιδείξει η Φολέγανδρος είναι τεράστια και ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Δείγματα προϊστορικού οικισμού υπάρχουν στον Καστέλο, στα βόρεια του νησιού καθώς επίσης και στο Παλιόκαστρο. Τα δύο σημαντικότερα σπήλαια της Φολεγάνδρου είναι η Χρυσοσπηλιά, με τους εκπληκτικούς της σταλακτίτες, τα όστρακα & τα ρωμαϊκά ευρήματα και το Φαράγγι. Η παράδοση τα θέλει να επικοινωνούν μεταξύ τους υπογείως. Η ιστορία πάντως έχει σίγουρα καταχωρήσει τη Χρυσοσπηλιά στη λίστα με τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, καθώς έχουν βρεθεί στα τοιχώματα της πλήθος ονομάτων εφήβων, που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα π.Χ. Οι ιστορικοί πιθανολογούν ότι επρόκειτο για μια είδους τελετή μύησης των συμμετεχόντων στην ενήλικη ζωή. Το τρίτο σπήλαιο του νησιού, το Γεωργίτση, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Φολεγάνδρου, είναι προσβάσιμο μόνο με καΐκι.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Φολέγανδρο με το petas.gr

Κλείστε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Φολέγανδρο και ταξιδέψτε ως εκεί το Πάσχα, όπου φύση και κάτοικοι "συμμετέχουν" στη γιορτινή ατμόσφαιρα! Η εικόνα της Παναγίας, που φυλάσσεται στη μεγαλύτερη εκκλησία του νησιού, στη Χώρα, και η οποία συνδέεται διαχρονικά με πειρατικούς θρύλους, εξέρχεται πανηγυρικά από το ναό, για να επισκεφθεί ένα προς ένα τα σπίτια των μόνιμων κατοίκων. Στην πομπή, που σχηματίζεται από τους πιστούς -ντόπιους και ταξιδιώτες- προσφέρονται κεράσματα κάθε είδους, όπως ρακή, κρασί και χειροποίητα γλυκά. Παράλληλα, οι νεότεροι επιδίδονται σε θεαματική ρίψη βεγγαλικών, που συμβάλλει σχεδόν τελετουργικά στην υποδοχή της εικόνας από τους κατοίκους τόσο της Χώρας, όσο και των υπολοίπων οικισμών, όπως στην Άνω Μεριά, στο Λιβάδι, στον Καραβοστάση και στον Πετούση.